Kringloopwinkel

Kringloopwinkel. Alles over kringloopwinkels in Nederland.

Wat is een kringloopwinkel?

wat is kringloop

wat is kringloop

Kringloop is letterlijk een cirkervormige beweging (zie afbeelding). We bedoelen vaak een kringloopwinkel, kringloopcentrum en/of kringloopbedrijf. De kringloop heeft meerdere doelstellingen. Enerzijds willen deze organisaties zo veel mogelijk herbruikbare spullen verzamelen. Deze worden vaak voor een zeer lage prijs verkocht, zo bevorderen ze het hergebruik van goederen en helpen ze mensen die goedkope basisuitrusting nodig hebben. Een kringloopwinkel is daarom goed voor de maatschappij EN voor het mileu. Als we meer spullen hergebruiken hoeft er ook minder geproduceerd te worden.

Kringloop en tweedehands

Kringloopwinkels moeten niet worden verward met tweedehandswinkels. Het grote verschil is dat een tweedehandswinkel spullen inkoopt en die doorverkoopt. De kringloop doet dat niet. De kringloop ontvangt spullen die door mensen zijn afgedankt of om een andere reden bij de kringloop terecht komen.

Hergebruik van materialen

Soms wordt de term kringloopbedrijf ook op een andere manier gebruikt. Er worden dan bedrijven bedoeld die materialen inzamelen zodat deze weer als grondstof kunnen worden gebruikt (recyclen). Denk bijvoorbeeld aan oud papier, metalen en textiel.

Volgends Wikipedia zijn er in Nederland op dit moment meer dan 800 kringloopwinkels. Hier vinden volgends de encyclopediesite meer dan 8000 mensen betaalde werkgelegenheid.

Spullen schenken aan de kringloop

Oude spullen kunt u schenken aan een kringloopwinkel. U kunt contact opnemen met een vestiging in de buurt om een afspraak te maken. De goederen worden dan gratis afgehaald. Natuurlijk kunt u ze ook op eigen initiatief brengen. Als u spullen doneert, staat er geen vergoeding tegenover. U kunt alles wat nog bruikbaar is aan de Kringloopwinkel geven. Het kan gaan om meubels, kleding, apparatuur, boeken, huisraad, gereedschap enzovoort. U kunt dus niet uw spullen verkopen aan de kringloopwinkel.

Aftrekbaar belasting

Spullen die die u aan de kringloop beschikbaar stelt, kunt aftrekken van de belasting. Als u bijvoorbeeld een meubel bij het kringloopbedrijf inlevert, kunt u het bedrag waarvoor het verkocht wordt als gift aftrekken van de belasting. De kringloopwinkel moet dan wel staan ingeschreven als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit is vooral interessant als het gaat om bedrijven of in het geval van een complete inboedel.